Przepis jest naprawdę prosty:
Ilość składników na 1 porcję (2-3 słoiki)
- ok. 300-400 kwiatów mniszka - same główki
- 1,5 litra wody
- 1 cytryna
- 1/2-1kg cukru (zwykły, trzcinowy,nierafinowany). W zalażności og gustu, cukru może być mniej - cukier stanowi tutaj konserwant.
Wykonanie:
Zebrane kwiaty rozłożyć i chwilę odczekać; dzięki temu będziemy wiedzieli, że nie ma w nich robaczków;)
Następnie wkładamy je do garnka, zalewamy wrzącą wodą i ugniatamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę.
Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie odcedzamy całość przez gazę i dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu i czekamy aż cukier się rozpuści. W zależności od ilości cukru uzyskamy gęstszą lub rzadszą konsystencję. Całość przelewamy do wyparzonych i wyszonych słoiczków.
Odstawiamy na 2-3 godziny zawinięte w koc (sucha pasteryzacja), a następnie ustawiamy do góry dnem, aż do wystygnięcia (już bez koca). Odwracamy dopiero w momencie, gdy będązimne.
Syrop przechowujemy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
powrót
Jesteś zainteresowany moją ofertą?
Zapraszam do kontaktu!