Zdrowe małe „co nieco" wzmacniające odporność, zwłaszcza teraz, kiedy za oknem coraz zimnej i mamy ochotę na „coś" słodkiego. Polecam pyszne i sycące mleko z orzechów laskowych z kurkumą, cynamonem i miodem.
Składniki:
200 g blanszowanych orzechów laskowych
1litr niegazowej wody mineralnej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
2 szczypty czarnego pieprzu
szczypta soli
1-2 łyżki miodu (u mnie nawłociowy)
gaza od odciskania
Wykonanie:
1. Orzechy moczymy przez minimum 8 godzin. Najlepiej zostawić je na noc.
2. Odlewamy wodę, płuczemy, dodajemy przyprawy; cynamon, kardamon, pieprz, kurkumę miód i sól. Blendujemy z wodą mineralną na najwyższych obrotach 1-3 minuty.
Przecedzamy przez gazę. Zamykamy szczelnie w butelce. Przechowujemy w lodówce max. 3-4 dni.
Z miazgi po odcedzeniu mleka można zrobić inne ciasteczka lub dodać do wypieków.
Jesteś zainteresowany moją ofertą?
Zapraszam do kontaktu!